Ieder thema wordt hier kort op hoofdlijnen beschreven. Iedereen die het voortouw neemt om
mee te werken aan de ambities, kan ondersteund worden vanuit het Leefstijlakkoord. Iedere
organisatie, ondernemer, vereniging of inwoner die een initiatief wil oppakken die onder deze
thema’s past, kan hiervoor een aanvraag indienen en aangeven wat er nodig is.
Er gebeurt al veel in onze gemeente, maar we weten elkaar en elkaars activiteiten nog niet altijd te vinden. We willen lokale samenwerking bevorderen en/of creëren om elkaar te ondersteunen en gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Inclusief sporten en bewegen betekent een toegankelijk en laagdrempelig aanbod en dat iedereen die mee wil doen dat werkelijk kan. Denk hierbij onder andere aan inwoners met een beperking, kinderen die opgroeien in armoede, inwoners met laaggeletterdheid en ouderen. Met de komst van het regionale loket Uniek sporten is voor dit thema al een belangrijke stap gezet.
Onze inwoners willen we stimuleren om laagdrempelig buiten te spelen, elkaar te ontmoeten en veel plezier te hebben buiten. De behoefte is om meer laagdrempelige sport- en beweegvoorzieningen te creëren in de gemeente. En daarnaast (nog) meer activiteiten te organiseren in de openbare ruimte.
Veiligheid binnen de vereniging moet ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Ongewenste situaties zoals discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn een bedreiging om met plezier te kunnen sporten. Gezamenlijk willen we verdere bewustwording creëren rondom de basiseisen sociale veiligheid: VOG, Gedragscode Sport, vertrouwenscontact-persoon en een cursus voor trainers en coaches.
Kinderen moeten kunnen opgroeien in een gezonde omgeving. We willen roken, drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik tegengaan. We willen meer bekendheid geven en aansluiten bij landelijke interventies. Organisaties kiezen zelf aan welke interventies ze deelnemen met hun leden, cliënten of collega’s. Te denken aan interventies als: Ik Pas, We zijn zelf het medicijn, Stoptober, Zien drinken doet drinken, NIX 18 en Rookvrije Generatie. Naast aansluiting bij de landelijke interventies is er ruimte voor nieuwe lokale ideeën om een gezonde leefstijl te bevorderen.
Er is zorg over het stijgende percentage overgewicht van kinderen en jongeren.
Noodzaak om kinderen en jongeren, en iedereen daaromheen zoals leerkrachten, (sport)begeleiders en ouders, meer bewust te maken van de gezondere keuze en voldoende bewegen en waarom het zo belangrijk is. En naast bewustwording is er samenwerking nodig om de leefstijl te verbeteren en meer te gaan bewegen.
Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op de sportvereniging. Zien roken, doet roken. We gaan werken aan een rookvrije sportomgeving, zowel binnen als buiten op het terrein. Ook op de kinderopvang willen we 100% rookvrije terreinen hebben. Daarnaast werken we aan een gevarieerder aanbod in de kantine, zowel op school als bij de sport. Kinderen en jongeren (en hun ouders) worden in de kantine verleid om de gezondere keuze te maken.
Gezondheid gaat ook over de kwaliteit van leven, eigen regie houden en aangesproken worden op wat we wel kunnen. Cultuur en kunst kunnen hier een positieve invloed op hebben. Cultuur geeft je de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, het doet een beroep op je talenten, het verstrekt je veerkracht en het vergroot je sociale contacten en je netwerk.
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van lichamelijke klachten. Ook mentaal welbevinden draagt bij aan gezondheid. We hebben aandacht voor mentale gezondheid door voorlichting en bewustwording op thema’s als bijvoorbeeld depressies, weerbaarheid, dementie en eenzaamheid. Bewegen en Sport zetten we graag in als preventieve interventie.
Hieronder vallen (sport)evenementen die een bijdrage leveren aan de doelen van het Leefstijlakkoord Halderberge. En dan vooral evenementen die nieuwe doelgroepen aanspreken of doelgroepen die nog extra stimulans kunnen gebruiken.
De hoofdambitie van het Leefstijlakkoord is ‘De inwoner van de gemeente Halderberge zich gezonder te laten voelen’. Dit onderdeel wordt ook opgepakt in het plan van aanpak van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Wij nodigen iedereen uit om initiatieven in te dienen die hieraan bijdragen. Vervolgens zal bekeken worden of en onder welk akkoord dit opgepakt kan worden.
Heb je een goed initiatief? En sluit dit aan op de thema's van het Leefstiijlakkoord?
Vraag dan subsidie en advies aan voor jouw eigen initiatief. Het gaat heel eenvoudig. Vul je gegevens in en stuur het op.